Rosacea-info
Header image
line decor
   Kezdõlap arrow A rosaceás arc őszi - téli ápolása
line decor
   
PDF Nyomtatás E-mail

Arcápolás ősszel és télen

msolat_-_oszi_hangulat_resize.jpgA nyár elmúltával sokszor lehet olvasni arcápolás témában a hideg idő okozta problémákról. A késő őszi és a téli zord időjárás a rosaceás arc esetében még inkább figyelmet igényel. A rosaceában szenvedőknek több mint 50 százaléka említi a hideg időt, és közel a fele az erős szelet, mint a betegség tüneteit kiváltó vagy rontó tényezőket. Sokan rosszabbnak ítélik a hideg időjárás okozta hatást arcbőrükre, mint például a nyári meleget.

Mi az oka ennek? Télen a kevesebb napfény és a táplálék kevesebb vitamintartalma miatt csökken bőrünk ellenálló képessége, durvább és sérülékenyebb lesz. A hideg hatására a bőr lehűl, a külső szaruréteg fellazul, így csökken a kórokozókkal szembeni védelem. Ezt a védelmet tovább csökkenti az erős szél, amelynek hatására a bőrön finom berepedések alakulhatnak ki, és lehetővé teszik a bőrön lévő baktériumok behatolását.

Azon túlmenően, hogy az évszakok változása az egész szervezetünkre kihat, a téli időszakban az arcbőr ki van téve a nagy hőmérséklet-változásoknak, a meleg-fűtött helyiségekből közvetlenül a hidegbe lépünk ki, ez 20-30 fokos hőmérséklet különbséget is jelenthet. msolat_-_oszi_hegyausztria_resize.jpgAz érzékeny bőrűeknél és a rosaceásoknál pár fok hőmérséklet eltérés is a bőr erős kipirulását, illetve a tünetek fokozódását válthatja ki.
A fűtési időszak beindulásával a fűtött szoba levegője szárazabb, amely miatt a bőr gyorsabban elveszti nedvességtartalmát, könnyebben kivörösödik és sérülékenyebbé válik.
A száraz bőrűeknek még fokozottabban kell védekezniük bőrük gyors kiszáradása ellen.
Az erős szél szintén kiszárítja a bőrt, a kivörösödés mellett a feszítő-égő érzés is jelentkezik.

A felsoroltak teljesen nem kerülhetők ki, de hatásuk csökkenthető: pl. a szobában elhelyezett párologtató, vízzel teli edény segítségével növelhető a páratartalom. Az arcbőr kiszáradása a hidratáló krém és az éjszakai krém rendszeres alkalmazásával megelőzhető. A napi 2 liter folyadék elfogyasztása télen is érvényes. A téli időszakban is ajánlatos fényvédőt alkalmazni, különösen a napos, tiszta időben és a magasabb hegyekben, például síeléskor. sieles5_resize.jpg

 

 

 

 

 

A rosaceás bőrnek megfelelő alapozó is védelmet nyújt a zord időjárás hatásai ellen. A fényvédő összetevői pedig segítenek a téli napsugarak elleni védelemben is.

A hirtelen hőmérséklet-változás, a szobai és a kinti hőmérséklet közti nagy különbség nehezen kompenzálható. Segíthet azonban az arc elé tekert pamut sál, kendő vagy egy kapucnis kabát. Ezek a hidegtől és a széltől egyaránt védenek.

Ha minden elővigyázatosság ellenére az arcbőrt megviseli az őszi-téli időszak, akkor a Nyugtató spray használatával azonnal csillapíthatók a rosaceás tünetek, a vörösség és a bőrégés.

 

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!